Élőben Kievből

Nagyvilág - szerző: KT

Füstöt és benzinszagot érezni az utcákon, a tereket kiürítették. A legtöbb utcában lekapcsolták a közvilágítást, sok helyen áram sincs. Belvárosi lakásából nem igen mer kimozdulni: szerkesztőségünk rövidhullámú, vészhelyzeti kommunikációra fenntartott rádióján sikerült kapcsolatot létesíteni kievi újságíró barátunkkal. Most mindenki az elnök korábban beharangozott bejelentésére vár és nemzetközi beavatkozástól tart, André szerint ez utóbbinak nincs reális alapja, csak amerikai nagykövet ítélkezése miatt terjednek álhírek.  

 

23:45: Este hét órától folynak utcai harcok, a metró nem közlekedik. A főtéren mintegy 20.000 ember van. A tüntetők összecsapásokra készültek fel, mindenki azt találgatja, hogy ki használ éles lőfegyvert. A tüntetők állítják, hogy a rendőrök is éles fegyverrel lőnek rájuk. A kórházak tele vannak sérültekkel.  

 

A tüntetők este hatig kaptak határidőt, hogy elhagyják a teret, ennek ellenére még mindig egymást nézik a rendőrökkel, akik igyekeznek csöndesen kiszorítani őket. Az ukrán, tüntetésről tudósító adást kikapcsolták.  

 

00:15: Viktor Janukovics bejelentésére vártak, aki ma úgy tűnik, nem fog beszédet tartani.  

 

00:26: „Minden lángokban áll, folyamatosan repkednek a molotov-koktélok. Úgy tűnik, mindenki megtalálta a helyét, csitultak az összecsapások.”  

 

00:33: Délután négy halottról biztosan lehetett tudni, most 7 és 15-ről is szólnak a hírek.

 

08:20: Legalább húsz tüntető és hét rohamrendőr halt meg szerda hajnalig. Az éjszakai tanácskozás az elnök és az ellenzék vezetői között eredménytelen volt.  

 

08:45: Az ellenzéki vezetők megkérték a nőket és a gyermekeket, hogy hagyják el a teret. A jelenlévők szerint a rendőrség gépfegyverekkel és páncélozott járművekkel érkeztek.