Átírnák Harkány nevét

Helyi - szerző: KT

A címeren pózoló ördöggel senki sem bírt, most a város neve van terítéken: Harkányról Harkányfürdőre változtatnák.  

 

Döntött a képviselő-testület a Vidékfejlesztési Minisztérium Földrajzinév-bizottságának felkereséséről, hogy szakmailag véleményeztessék a városnév változtatását. Amennyiben támogathatónak ítélik, a város nevét átírhatjuk Harkányról Harkányfürdőre. A Földrajzinév-bizottság álláspontja nem indítvány és nem kezdeményezés, csupán egy vélemény a változtatás lehetőségéről, a végső döntést a város lakóinak kell meghozniuk népszavazás keretei között. A névváltoztatás törvényi megkötés miatt nem engedélyezhető a köztársasági elnök részéről a választások évében, így legalább egy évet kell várni a voksolással.  

 

A bizottság a városnévvel kapcsolatban például olyan szempontokat vizsgál, hogy az mennyire illeszkedik a köznyelvi használatba, a helyesírásilag mennyire kezelhető, van-e történelmi hagyománya, idegenszerű-e, ne legyen megtévesztő.

[pullquote]Tudta? Városunkat először 1323-ban említették, Harkán néven. Harkányfürdő elnevezéssel már a huszas években is találkozhattunk, amivel a gyógyfürdőt emelik ki.[/pullquote]

 

Imri Sándor régóta használja ezt a – városunkra jelenleg helytelen – elnevezést, Bükfürdőre hajazva marketing elgondolásból. A legutóbbi testületi ülésen nem konkretizálva kifejtette: már mindenki igazából Harkányfürdőként nevezi, bár a harkányiak Harkánynak. Korábbi példálózás tekintetében fontos leszögezni: Büknek Bük a neve. Szabó András, a város aljegyzője kérdésünkre elmondta: három városrésze van a korábban ezek egyesülésével létrejött Bük városának: Alsóbük, Felsőbük, és Bükfürdő.   

 

A megváltozott városnév megannyi felvetést is maga után von: az átlagosan 4-6 évente cserére kerülő GPS rendszereinkben nem találjuk meg Harkányfürdőt, az internetes hivatkozások és térképek átállása is évekbe telhet. Az okmányok, dokumentumok és szerződések cseréjére is újabb kör vár, és mint a polgármester is elmondta: a harkányiak Harkánynak nevezik a várost.